youtube18

  Συνέντευξη Κωνσταντίνου Π.Γκιουλέκα στο περιοδικό ΒΟΥΛΗ & ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

  1.Οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» προκάλεσαν μείζον πολιτικό ζήτημα και οξεία αντιπαράθεση γύρω από την ερμηνεία του σχετικού άρθρου του Συντάγματος. Τι απαντάτε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο αντιδημοκρατική εκτροπή;

  Νομίζω ότι για ακόμη μία φορά η αντιπολίτευση μένει πιστή στην αδιέξοδη στρατηγική που ακολουθεί μέχρι σήμερα. Όχι σε όλα, αντίδραση για την αντίδραση και κινδυνολογία. Έως σήμερα είναι τα μόνα που βλέπουμε, χωρίς καμία απολύτως πρόταση.
  Σε αυτή την εθνική μάχη που δίνει η χώρα μας τo κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης δεν έχει στηρίξει ούτε μία στρατηγική επένδυση ούτε μία αποκρατικοποίηση ούτε μία μεταρρύθμιση. Αντίθετα, ψάχνει συνεχώς να βάλει τρικλοποδιά σε οποιαδήποτε κυβερνητική προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας μας αλλά και σε οποιονδήποτε επενδυτή δείξει ενδιαφέρον.
  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», τα στελέχη του οποίου στήριζαν και υποκινούσαν όσους απειλούσαν να κατεβάσουν τους διακόπτες και να βυθίσουν στο σκοτάδι ολόκληρη την Ελλάδα, να διαλύσουν τους επαγγελματίες και να πλήξουν ευθέως τον τουρισμό και τη διεθνή εικόνα της χώρας.
  Και από την άλλη, δεν μπορούν να μιλούν για αντιδημοκρατική εκτροπή οι υπερασπιστές των τρομοκρατών και οι νοσταλγοί των… «γουναράδικων». Επιτέλους, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα.

  2. Βλέπετε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο;

  Ο τόπος αυτή τη στιγμή χρειάζεται σταθερότητα γιατί δίνουμε μια μάχη εθνική. Όλοι θα κερδίσουμε αν η προσπάθεια πάει καλά.
  Δεν θέλω να πιστεύω ότι κάποιοι για μικροκομματικούς σκοπούς θα θέσουν θέμα πρόωρων εκλογών ούτε ότι θα χρησιμοποιήσουν τους θεσμούς, όπως αυτόν του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να σύρουν την χώρα σε εκλογές.
  Απόλυτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο που αναλάβαμε. Βάζοντας πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον. Και το εθνικό συμφέρον αυτή τη στιγμή υπαγορεύει σταθερότητα και απρόσκοπτη συνέχιση της κυβερνητικής προσπάθειας. Κάθε άλλη συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες περιττεύει.

  3. Πολλοί κατηγορούν το νέο Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο ότι ανατρέπει τις πολιτικές της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου, του οποίου ήσασταν μέλος. Ισχύει αυτό κατά την άποψή σας;

  Ο κάθε Υπουργός φέρει την αποκλειστική ευθύνη των όσων αναλαμβάνει και αποφασίζει. Αν κατά την δική του κρίση και των συνεργατών του πιστεύει ότι πρέπει να διατηρήσει ή όχι κάποιες πολιτικές αυτό είναι αποκλειστικά δική του απόφαση.
  Προσωπικά, πιστεύω ότι ο νέος Υπουργός δεν ανέλαβε τα καθήκοντά του με μία διάθεση ανατροπής των αποφάσεων της προηγούμενης ηγεσίας. Σίγουρα κάποια πράγματα με την πάροδο του χρόνου χρήζουν αλλαγών και μετατροπών. Από αυτή την άποψη δεν τίθεται θέμα ρήξης ή ανατροπής με την προηγούμενη ηγεσία, αλλά θέμα αποτελεσματικότητας ή μη των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

  4. Το πέρασμά σας από το Υπουργείο Παιδείας σας δίνει το πλεονέκτημα να ξέρετε εκ των έσω το ζήτημα της εκπαίδευσης που επικρατεί στα τελευταία χρόνια. Πώς κρίνετε την άποψη που λέει ότι «κάθε Υπουργός που αναλαμβάνει να ασκεί μια κατά το δοκούν «προσωπική πολιτική» και γι’ αυτό το λόγο τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε συνέχεια συρραφές στο εκπαιδευτικό σύστημα;

  Δυστυχώς, και λυπάμαι γι’ αυτό, κάποιοι υπουργοί στο παρελθόν ακολούθησαν τέτοιες «προσωπικές» πολιτικές και το μόνο που κατάφεραν ήταν να ζημιώσουν την Παιδεία και την εκπαιδευτική κοινότητα.
  Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, της οποίας ήμουν μέλος και μπορώ να σας διαβεβαιώσω για τα έργα και τις ημέρες της, προώθησε μια σειρά αλλαγών με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, διασφαλίζοντας ένα εκπαιδευτικό σύστημα υψηλής ποιότητας, προς όφελος του εκπαιδευτικού συστήματος και όχι ως μία προσωπική πολιτική. Φυσικά, τα έργα και οι ημέρες του καθενός αξιολογούνται εκ του αποτελέσματος.

  5. Πως αποτιμάτε το πέρασμά σας από το Υπουργείο Παιδείας;

  Αναφορικά με τον τομέα ευθύνης μου, δηλαδή τη Νέα Γενιά και τη Δια βίου Μάθηση καταβάλαμε κάθε προσπάθεια ώστε να προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα με νέες προοπτικές και δυνατότητες προκειμένου όλοι όσοι επιθυμούν να επενδύσουν στην δια βίου εκπαίδευσή τους να έχουν την ευκαιρία να το κάνουν.
  Ειδικά, στα δημόσια ΙΕΚ η φοίτηση από φέτος παρείχετο δωρεάν και οι προσφερόμενες ειδικότητες εκσυγχρονίστηκαν παρακολουθώντας την αγορά εργασίας. Ιδρύσαμε τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), μία νέα δομή που στοχεύει στην μεταγυμνασιακή επαγγελματική κατάρτιση. Ιδρύσαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ΙΕΚ για τυφλά και κωφά άτομα με νέες ειδικότητες που δίνουν διέξοδο στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής και όρασης, όπως βοηθοί φυσιοθεραπευτών, ξεναγοί τυφλών και κωφών ατόμων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους κ.ά.
  Τέλος, εντελώς επιγραμματικά σας αναφέρω ότι ιδρύσαμε ΙΕΚ μέσα σε σωφρονιστικά καταστήματα επιμορφώνοντας και εκπαιδεύοντας άτομα που μετά την έκτιση της ποινής τους θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να ενταχθούν στην κοινωνία και επαγγελματικά. Ιδρύθηκαν και άλλα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας σε διάφορες περιοχές της χώρας καθώς και σε σωφρονιστικά καταστήματα και ξεκινήσαμε σημαντικές δράσεις για τα ελληνόπουλα του εξωτερικού. Δράσεις όπως η παραγωγή βίντεο από ομογενείς μαθητές, στα οποία μας παρουσιάζουν τη δεύτερη πατρίδα τους, το σχολείο τους, την οικογένειά τους κ.ά. Ήδη ο διαγωνισμός αυτός εξελίσσεται με μεγάλη επιτυχία και ελπίζω να συνεχιστεί.

  Επικοινωνία

   

  Δελτίο Νέων

  Εγγραφείτε στο δελτίο νέων μας

  Στοιχεία Επικοινωνίας

  Αγίας Σοφίας 46, Τ.Κ. 54623, Θεσσαλονίκη
  Τηλ: 2310 271510, 2310 271610
  Φαξ: 2310 270300
  Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.