youtube18

  Ερώτηση για κλαπέντα Ιερά Κειμήλια από ελληνικές Ιερές Μονές

  Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας κατέθεσε Ερώτηση σήμερα, 18 Φεβρουαρίου 2016, στην Βουλή σχετική με την επιστροφή των κλαπέντων ιερών κειμηλίων και χειρογράφων από τις Ιερές Μονές Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες και Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας στο όρος Παγγαίο.

  Ο βουλευτής επισημαίνει στην Ερώτησή του ότι οι συζητήσεις και η διαπραγμάτευση που συνεχίζονταν με εντατικούς ρυθμούς πάγωσαν στο τέλος του 2014 καθώς στην Ελλάδα προκηρύχθηκαν εκλογές και έκτοτε η νέα κυβέρνηση δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα.

  Επισήμανε ότι:

  «Περίπου έναν αιώνα μετά την κλοπή και λεηλασία τους, θησαυροί ανεκτίμητης πνευματικής, θρησκευτικής, καλλιτεχνικής και υλικής αξίας παραμένουν στην Βουλγαρία.
  Μοναδικά χειρόγραφα και περγαμηνές της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου Σερρών βρίσκονται σήμερα στη βιβλιοθήκη του Κέντρου Σλάβο-Βυζαντινών Σπουδών Ivan Dujcev, κειμήλια, εικόνες σκεύη και χειροτεχνήματα της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας – διαπιστωμένο ιδίοις όμασι σε πρόσφατη επίσκεψη του ερωτώντος βουλευτή - κοσμούν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας και πολλά κλεμμένα κειμήλια και έγγραφα των ελληνικών Ιερών Μονών εμφανίζονται επί πολλά χρόνια σε συλλογές του εξωτερικού».


  Ο Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας ρωτά τους Υπουργούς Πολιτισμού και Εξωτερικών για το που βρίσκεται σήμερα το ζήτημα της επιστροφής των κλαπέντων ιερών κειμηλίων και εγγράφων και εάν υπάρχει πρόθεση των αρμόδιων Υπουργείων –εκτός από πολιτικές πρωτοβουλίες- να εξετάσουν και νομικές οδούς διεκδίκησης των ιερών κειμηλίων που εκλάπησαν από τις ελληνικές Ιερές Μονές.

  Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης, όπως αυτή κατατέθηκε σήμερα, Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016, στην Βουλή:

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ                                                                                 Αριθμ.Πρωτ. 3307
  BΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ                                                                               Ημερ.Καταθ. 18.02.2016
  Α’ ΕΚΛ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
   

  ΠΡΟΣ
  ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
   
  ΕΡΩΤΗΣΗ

   
  προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
  κ. Αριστείδη Μπαλτά,
  προς τον Υπουργό Εξωτερικών
  κ. Νίκο Κοτζιά
   
  ΘΕΜΑ: Επιστροφή κλαπέντων Ιερών Κειμηλίων
   
  Οι πρόσφατες επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου στην Βουλγαρία έφεραν και πάλι στην δημοσιότητα το διαχρονικό ζήτημα της επιστροφής των κλαπέντων χειρογράφων και κειμηλίων από την Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας στο όρος Παγγαίο και την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  Δυστυχώς, όμως, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις δεκαετιών, η τελευταία επίσημη απάντηση από το γειτονικό κράτος ήταν: «Σε καμία περίπτωση η Βουλγαρία δεν πρέπει να τα παραχωρήσει».
  Το 2014, τη χρονιά που οι Βούλγαροι γιόρταζαν τη συμπλήρωση 1.000 χρόνων από τον θάνατο του τσάρου Σαμουήλ οι συζητήσεις κορυφώθηκαν για το ζήτημα της επιστροφής των κλαπέντων ιερών κειμηλίων. Οι συζητήσεις και η διαπραγμάτευση που συνεχίζονταν με εντατικούς ρυθμούς πάγωσαν στο τέλος του 2014 καθώς στην Ελλάδα προκηρύχθηκαν εκλογές και έκτοτε η νέα κυβέρνηση δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα.
  Περίπου έναν αιώνα μετά την κλοπή και λεηλασία τους, θησαυροί ανεκτίμητης πνευματικής, θρησκευτικής, καλλιτεχνικής και υλικής αξίας παραμένουν στην Βουλγαρία. Μοναδικά χειρόγραφα και περγαμηνές της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου Σερρών βρίσκονται σήμερα στη βιβλιοθήκη του Κέντρου Σλάβο-Βυζαντινών Σπουδών Ivan Dujcev, κειμήλια, εικόνες σκεύη και χειροτεχνήματα της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας – διαπιστωμένο ιδίοις όμασι σε πρόσφατη επίσκεψη του υπογράφοντος - κοσμούν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας και πολλά κλεμμένα κειμήλια και έγγραφα των ελληνικών Ιερών Μονών εμφανίζονται επί πολλά χρόνια σε συλλογές του εξωτερικού.
  Σήμερα, μετά από διεθνή συνέδρια και ημερίδες που οργανώθηκαν με θέμα ακριβώς τα κλεμμένα χειρόγραφα και κειμήλια των μοναστηριών της Ανατολικής Μακεδονίας και την πλήρη καταγραφή τους, η Βουλγαρία δεν μπορεί να προβάλλει καμία σοβαρή δικαιολογία για την μη επιστροφή τους.
  Είναι ευνόητο ότι το θέμα της επιστροφής των κλεμμένων κειμηλίων είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού τα κειμήλια αποτελούν μέρος της εθνικής και πνευματικής κληρονομιάς του ελληνικού λαού και το θέμα παραμένει ανοιχτό στην ατζέντα των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων επί δεκαετίες. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι σύμμαχοι και εταίροι (σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, εταίροι στην Ε.Ε. και σε λίγο συνεταίροι στη ζώνη του ευρώ) η γειτονική χώρα οφείλει να προχωρήσει στην επιστροφή των κλαπέντων, αφού η ελληνοβουλγαρική φιλία και συνεργασία πρέπει να εδράζονται σε ειλικρινείς σχέσεις που αποδεικνύονται εμπράκτως.
  Εξάλλου κάτι τέτοιο υπαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο και τις διατάξεις της συνθήκης του Neuilly, που αποτελούν μια ξεκάθαρη επιταγή για την επιστροφή των κειμηλίων στον τόπο καταγωγής τους. 
   
  Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
  Που βρίσκεται σήμερα το ζήτημα της επιστροφής των κλαπέντων ιερών κειμηλίων και εγγράφων και σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας από τον Ιανουάριο του 2015 και εντεύθεν, οπότε και αναλάβατε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας; Υπάρχει πρόθεση των αρμόδιων Υπουργείων να συνεχιστούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να επιστραφούν τα κλοπιμαία των Ιερών Μονών της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας στο όρος Παγγαίο και του Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες;
  Πέραν των πολιτικών πρωτοβουλιών, οι αρμόδιοι υπουργοί είναι διατεθειμένοι να εξετάσουν και νομικές οδούς διεκδίκησης των ιερών κειμηλίων που εκλάπησαν από τις ελληνικές Ιερές Μονές;
   
                                                                                                                                            Αθήνα, 18.02.2016
                                                                                                                                          Ο Ερωτών Βουλευτής
                                                                                                                                      Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας


   

  Επικοινωνία

   

  Δελτίο Νέων

  Εγγραφείτε στο δελτίο νέων μας

  Στοιχεία Επικοινωνίας

  Αγίας Σοφίας 46, Τ.Κ. 54623, Θεσσαλονίκη
  Τηλ: 2310 271510, 2310 271610
  Φαξ: 2310 270300
  Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.